CategoryDifficultyBeginner

Φέτος το Πάσχα, ο σεφ Θεόδωρος Ελευθερίου φτιάχνει τις πιο λαχταριστές και μυρωδάτες φλαούνες με αναρή, μαρμελάδα St.Dalfour Βασιλικό Σύκο και σύκα 😉 Μια συνταγή που συνδυάζει την παράδοση με νέες μοναδικές γεύσεις!

Yields8 Servings
Prep Time30 minsCook Time45 minsTotal Time1 hr 15 mins

ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη:
  φλ. γάλα
  φλ. νερό χλιαρό
 500 γρ. αλεύρι χωριάτικο
 ½ ηλιέλαιο
 ½ κ.γ αλάτι
 ½ κ.γ μαχλέπι
 1 ½ κ.γ baking powder
Για τη γέμιση:
 500 γρ. αναρή ανάλατη
 2 κ.σ μαρμελάδα σύκο
 ½ κ.γ μαστίχα
 1 κ.σ ζάχαρη ή μέλι
  φλ. σιμιγδάλι
 3 αυγά
 1 ½ κ.γ baking powder
 10 φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένο
  φλ. παστά σύκα κομμένα κυβάκια
Για το ψήσιμο:
 2 αυγά χτυπημένα
 2 κ.σ παπαρουνόσπορο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, το baking powder και ανακατεύουμε μέσα το μαχλέπι.

2

Δημιουργούμε μια τρύπα στη μέση, ρίχνουμε το ηλιέλαιο και ρυζιάζουμε.

3

Σιγά σιγά προσθέτουμε το γάλα και το νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

4

Αφού πλάσουμε τη ζύμη σε μορφή μπάλας, προσθέτουμε λίγο ηλιέλαιο στην επιφάνεια, καλύπτουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Για τη γέμιση
5

Χτυπάμε στο μπλέντερ το μαχλέπι και τη μαστίχα με λίγη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέτουμε σε μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά μας εκτός από τα αυγά.

6

Αφού αναμείξουμε καλά τα υλικά, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

7

Παίρνουμε λίγη ζύμη (περίπου 60γρ.), κρατώντας την υπόλοιπη σκεπασμένη για να μη στεγνώσει και την πλάθουμε σε κυκλικό σχήμα.

8

Κόβουμε σε 4-5 κομμάτια και ανοίγουμε με τον πλάστη. Αλευρώνουμε λίγο τον πάγκο μας και κόβουμε στρογγυλούς δίσκους με διάμετρο 15 εκατοστά περίπου.

9

Βάζουμε στο κέντρο τους μια μικρή μπάλα από τη γέμιση και διπλώνουμε τις πλευρές προς τα μέσα χωρίς να καλύψουμε τη γέμιση και δημιουργούμε τετράγωνες φλαούνες.

10

Τοποθετούμε τις φλαούνες μας σε ταψί. Χτυπάμε τα αυγά με τον παπαρουνόσπορο και με πινέλο απλώνουμε σε όλη τη επιφάνεια της κάθε φλαούνας.

11

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

12

Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!

Ingredients

ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη:
  φλ. γάλα
  φλ. νερό χλιαρό
 500 γρ. αλεύρι χωριάτικο
 ½ ηλιέλαιο
 ½ κ.γ αλάτι
 ½ κ.γ μαχλέπι
 1 ½ κ.γ baking powder
Για τη γέμιση:
 500 γρ. αναρή ανάλατη
 2 κ.σ μαρμελάδα σύκο
 ½ κ.γ μαστίχα
 1 κ.σ ζάχαρη ή μέλι
  φλ. σιμιγδάλι
 3 αυγά
 1 ½ κ.γ baking powder
 10 φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένο
  φλ. παστά σύκα κομμένα κυβάκια
Για το ψήσιμο:
 2 αυγά χτυπημένα
 2 κ.σ παπαρουνόσπορο

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, το baking powder και ανακατεύουμε μέσα το μαχλέπι.

2

Δημιουργούμε μια τρύπα στη μέση, ρίχνουμε το ηλιέλαιο και ρυζιάζουμε.

3

Σιγά σιγά προσθέτουμε το γάλα και το νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

4

Αφού πλάσουμε τη ζύμη σε μορφή μπάλας, προσθέτουμε λίγο ηλιέλαιο στην επιφάνεια, καλύπτουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Για τη γέμιση
5

Χτυπάμε στο μπλέντερ το μαχλέπι και τη μαστίχα με λίγη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέτουμε σε μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά μας εκτός από τα αυγά.

6

Αφού αναμείξουμε καλά τα υλικά, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

7

Παίρνουμε λίγη ζύμη (περίπου 60γρ.), κρατώντας την υπόλοιπη σκεπασμένη για να μη στεγνώσει και την πλάθουμε σε κυκλικό σχήμα.

8

Κόβουμε σε 4-5 κομμάτια και ανοίγουμε με τον πλάστη. Αλευρώνουμε λίγο τον πάγκο μας και κόβουμε στρογγυλούς δίσκους με διάμετρο 15 εκατοστά περίπου.

9

Βάζουμε στο κέντρο τους μια μικρή μπάλα από τη γέμιση και διπλώνουμε τις πλευρές προς τα μέσα χωρίς να καλύψουμε τη γέμιση και δημιουργούμε τετράγωνες φλαούνες.

10

Τοποθετούμε τις φλαούνες μας σε ταψί. Χτυπάμε τα αυγά με τον παπαρουνόσπορο και με πινέλο απλώνουμε σε όλη τη επιφάνεια της κάθε φλαούνας.

11

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

12

Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!

Φλαούνες με αναρή, μαρμελάδα St.Dalfour Βασιλικό Σύκο και παστά σύκα από τον σεφ Θεόδωρο Ελευθερίου
(Visited 79 times, 1 visits today)