CategoryDifficultyBeginner

Ριζότο με άρωμα...Ιταλίας! 🍴 Ο σεφ Θεόδωρος Ελευθερίου φτιάχνει το πιο νόστιμο ριζότο με ρύζι Riso Gallo Arborio και καλαμάρι! Θες να μάθεις πως να το φτιάξεις; 😉 Δες πιο κάτω τη συνταγή!

Yields2 Servings
Prep Time10 minsCook Time25 minsTotal Time35 mins

ΥΛΙΚΑ
 ¾ φλ. Riso Gallo Arborio
 1 κύβος ζωμός λαχανικών σε 1 λίτρο νερό
 6 μικρά καλαμαράκια
 ½ κρεμμύδι
 1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι
 1 δάφνη
  φλ. λευκό κρασί
 20 φύλλα μαϊντανό
 1 κ.σ. βούτυρο
 ½ λεμόνι χυμό και ξύσμα
 1 κ.γ. πάστα ντομάτας
 ½ φλ. παρμεζάνα
 1 σκελίδα σκόρδο
 100 γρ. ελαιόλαδο
 10 ντοματίνια
 Αλάτι
 Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Σε μέτριο κατσαρολάκι προσθέτουμε 50 γρ. ελαιόλαδο και βάζουμε σε μέτρια φωτιά.

2

Ψιλοκόβουμε και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο μαζί με το φρέσκο θυμάρι και τη δάφνη.

3

Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.

4

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, την πάστα ντομάτας, τα ντοματίνια κομμένα στη μέση και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμα 2 λεπτά. Σβήνουμε με το λευκό κρασί.

5

Μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε σιγά σιγά τον ζωμό αφήνοντας το ρύζι μας να το απορροφήσει.

6

Όταν το ρύζι φτάσει στο 80% του ψησίματος ξεκινάμε με τα καλαμαράκια μας.

7

Καθαρίζουμε, κόβουμε και χαράζουμε τα καλαμαράκια μας.

8

Σε μέτριο τηγάνι προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και βάζουμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το καλαμάρι.

9

Ψήνουμε για 3 λεπτά από την κάθε πλευρά, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και αφαιρούμε από το τηγάνι.

10

Τελειώνουμε το ριζότο μας αφαιρώντας το θυμάρι και τη δάφνη, προσθέτοντας βούτυρο, παρμεζάνα, χυμό από λεμόνι και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

11

Σερβίρουμε στην βάση του πιάτου το ριζότο, από πάνω τα καλαμαράκια και χαρίζουμε άρωμα και φρεσκάδας με λίγο ξύσμα λεμονιού.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ
 ¾ φλ. Riso Gallo Arborio
 1 κύβος ζωμός λαχανικών σε 1 λίτρο νερό
 6 μικρά καλαμαράκια
 ½ κρεμμύδι
 1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι
 1 δάφνη
  φλ. λευκό κρασί
 20 φύλλα μαϊντανό
 1 κ.σ. βούτυρο
 ½ λεμόνι χυμό και ξύσμα
 1 κ.γ. πάστα ντομάτας
 ½ φλ. παρμεζάνα
 1 σκελίδα σκόρδο
 100 γρ. ελαιόλαδο
 10 ντοματίνια
 Αλάτι
 Πιπέρι

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Σε μέτριο κατσαρολάκι προσθέτουμε 50 γρ. ελαιόλαδο και βάζουμε σε μέτρια φωτιά.

2

Ψιλοκόβουμε και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο μαζί με το φρέσκο θυμάρι και τη δάφνη.

3

Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.

4

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, την πάστα ντομάτας, τα ντοματίνια κομμένα στη μέση και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμα 2 λεπτά. Σβήνουμε με το λευκό κρασί.

5

Μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε σιγά σιγά τον ζωμό αφήνοντας το ρύζι μας να το απορροφήσει.

6

Όταν το ρύζι φτάσει στο 80% του ψησίματος ξεκινάμε με τα καλαμαράκια μας.

7

Καθαρίζουμε, κόβουμε και χαράζουμε τα καλαμαράκια μας.

8

Σε μέτριο τηγάνι προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και βάζουμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το καλαμάρι.

9

Ψήνουμε για 3 λεπτά από την κάθε πλευρά, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και αφαιρούμε από το τηγάνι.

10

Τελειώνουμε το ριζότο μας αφαιρώντας το θυμάρι και τη δάφνη, προσθέτοντας βούτυρο, παρμεζάνα, χυμό από λεμόνι και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

11

Σερβίρουμε στην βάση του πιάτου το ριζότο, από πάνω τα καλαμαράκια και χαρίζουμε άρωμα και φρεσκάδας με λίγο ξύσμα λεμονιού.

Ριζότο με Riso Gallo Arborio και καλαμάρι από τον σεφ Θεόδωρο Ελευθερίου
(Visited 280 times, 1 visits today)